Açaí Bowl
Voćni smoothie u posudici od acai bobica

Açaí Bowl

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Sastojci

sok 1-2 naranče proizvoljno
1 kašika tahina
1/2 - 1 kašika acai praha
1/2 kašike mace u prahu
3 smrznute banane
3-5 kašika divljih borovnica svježih ili smrznutih
Za posipanje
1/2-1 kivi
1/3 kruške
1/3 jabuke
šaka bobičastog voća
1-2 kašike putera od sjemenki ili orašida
itd.
Cuisine:
  • 7 minuta
  • Serves 1
  • Easy

  Sastojci

  • Za posipanje

  • itd.

  Kratki opis

  Svijet je davno poludio za açaí /asai/ zdjelicama. Toliko davno da su čak izašle iz mode i više se ne pojavljuju često u receptima na društvenim mrežama. Trendovi se mijenjaju i açaí je morao ustupiti mjesto. Međutim, u vrhuncu popularnosti na sva zvona su se čule koristi açaí bobica.

  Bogate su antioksidansima koji nas štite od slobodnih radikala. Vlaknima, pa održavaju nivo šećera u krvi na stabilnoj razini. Kalcijumom koji čuva zdravlje kostiju, srca, nerava i mišića. Imaju vitamina, čak nešto proteina, sadrže zdrave masnoće a imaju malo kalorija. I sve u korist našeg imuniteta i regeneracije organizma.

  Acai palme rastu u Južnoj Americi. Jako su visoke, a bobice na njima su tamne ljubičaste boje. Nalikuju našem ljubičastom grožđu, ali acai bobice su manje i imaju puno manje mesa. Kao šipak, pune su sjemenki i njihov udio je čak 70% ploda.

  Na internetu možete vidjeti da se acai smoothie u posudici najčešće pravi od smrznutog pirea ili soka bobica sa vrlo malo drugih sastojaka – jedna banana i malo superhrane u prahu. Neki uspiju nabaviti i smrznute cijele bobice. Budući da to nije dostupno na našem tržištu, možete koristiti acai u prahu i malo borovnica za boju. Međutim, koliko god vam privlačno i egzotično zvučale acai bobice, naše divlje borovnice su domaće, dostupne i veoma veoma zdrave. Stoga ih uključite u recept.

  Koraci

  1
  Done

  Iscijedite naranče.

  Koristite sok jedne naranče da pomognete blendanje, dvije ako biste radije smoothie na slamku umjesto na kašiku. Ako imate snažan blender možete izostaviti sok i dobit ćete zdravi sladoled.

  2
  Done

  Pustite da se banane odlede dvije-tri minute dok pripremite svježe voće i druge dodatke za posipanje.

  3
  Done

  Ubacite sve sastojke u posudu blendera i blendajte 50-60 sekundi do homogene kremaste smjese. Prebacite smoothe u zdjelicu i pospite odabradim dodacima.

  4
  Done

  Servirajte sa sezonskim voćem za lagan a hranjiv doručak. Za obilniji obrok dodajte orahe i bademe ili njihov puter.

  previous
  Pečene dunje
  next
  Torta od mrkve