Pavlaka
veganska zamjena za vrhnje od indijskih oraščića

Pavlaka

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Sastojci

100-120 ml vode + za namakanje prilagodite ukusu
200 g indijskih oraščića
40-45 ml svježe cijeđenog soka limuna 2 kašike
1 kašikica luka u granulama
1/2 kašikice sitne himalajske soli
Cuisine:
  • 5 minuta
  • Medium

  Sastojci

  Kratki opis

  Iako su najčešći sastojak sirovih veganskih torti i neizostavni u sirovo-veganskoj verziji ‘torte od sira’, na našem tržištu se ne mogu kupiti sirovi indijski oraščići.

  Evo još nešto što možda niste znali…

  Sirovi orasi se nalaze u tvrdom oklopu koji ima toksične sastojke. Zato se poslije branja odmah peku – termička obrada pomaže da se lakše otvori ljuska i izvadi orah. Dim koji nastaje prilikom pečenja je također toksičan i pogađa ljude koji već rade u lošim uslovima i za vrlo malu naknadu. Pored toga, oraščići se vade iz jabuka koje su jako osjetljive pa za njih ne postoji izvozno tržište – jabuke se lokalno iskoriste za sokove ili alkoholna pića, ali većina ih se baci jer oraščići nose dobit.

  Međutim, glavni su sastojak krema koje moraju biti veganske, bilo da su slane ili slatke. Ukusni su i s njima se lako radi.

  Za ovaj jednostavan recept veganske pavlake potreban je samo blender, 5 sastojaka i 5 minuta vremena. Planirajte recept dva sata ranije zbog namakanja oraha.

  Iako nisu sirovi, indijske oraščiće je potrebno namakati u vodi 2-4 sata, pa procijediti. Ako imate snažan blender i nemate vremena, možete staviti i suhe oraščiće. Međutim namakani su manje masni i dat će kremastiju strukturu jer će se bolje izblendati.

  Koraci

  1
  Done
  2 sata

  Namakanje

  Planirajte unaprijed i namočite indijske orahe u dosta vode.

  2
  Done

  Priprema

  Poslije dva sata ih procijedite i ubacite u blender sa ostalim sastojcima.

  3
  Done

  Blendanje

  Počnite sa malo vode, jer se uvijek može dodati a ne može oduzeti. Tokom blendanja dodajte onoliko vode koliko biste gustu pavlaku voljeli.

  Najbolje ako pomalo dodavate dok blender radi. Prekinite rad aparata, provjerite konzisteciju i okus.

  4
  Done

  Čuvanje

  Kada dobijete jednoličnu smjesu bez grudvica završite blendanje i pavlaku spremite u staklenu teglu. Čuvajte u frižideru i konzumirajte u sljedeća četiri dana.

  5
  Done

  Serviranje

  Servirajte kao što biste i uobičajenu pavlaku: na krišku hljeba ili uz puru. Ukrasite supu, dodajte salati umjesto preljeva, ribanom dimljenom tofuu ili ribanom kupusu. Napravite ljetnu salatu sa svježim domaćim paradajzom. Ili servirajte uz čips i štapiće od povrća.

  previous
  Puding od tapioke
  next
  Zobena kaša sa kruškom

  Add Your Comment