Puding od tapioke
jednostavni veganski puding od tapioka perlica

Puding od tapioke

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Sastojci

150 g tapioka perlica
po potrebi vode za namakanje
1 l biljnog mlijeka
120 g kokosovog šećera prilagoditi ukusu
iskorištena mahuna vanilije ili štapić cimeta
Cuisine:
  • Serves 6
  • Medium

  Sastojci

  Kratki opis

  Tapioka je škrob izvučen iz korijena biljke kasava (en. cassava), koja potiče iz sjeveroistočnog Brazila ali raste širom zemalja Južne Amerike na iskrčenim poljima džungle. Prenešena je preko okeana te se danas uzgaja od Nigerije do Tajlanda. Drugi popularni nazivi korijena su manioka, mandioka i juka.

  Postoji slatka i gorka vrsta, s tim da je gorka veoma otrovna. Kasava nije jestiva u prirodnom obliku i mora se preraditi da bi isparila cijavodična kiselina. Preradom se dobije čisti škrob – tapioka. Nema vlakana, siromašna je mastima i proteinima, a nema ni vitamina ili minerala u dovoljno količini da bi se mogla imalo smatrati nutritivno vrijednom namirnicom. Međutim, kasava se lako uzgaja, pogotovo gorka vrsta jer odbija nametnike, pa je tapioka jedna od vodećih izvora ugljikohidrata i prehranjuje preko pola milijarde ljudi u zemljama u razvoju. Kod nas i u ostatku svijeta u razvijenim zemljama ili geografski udaljenim područjima se najčešće koristi kao zgušnjivač. A može se upotrijebiti i za štirkanje košulja.

  Tapioka je na tržištu dostupna u raznim oblicima, jedan od njih je prah, a drugi perlice. Perlice, tzv. boba, mogu biti radijusa 1-8 mm, prirodno bjeličaste ili obojene. Od perlica su popularni boba čaj i puding, mogu se koristiti za pripremanje torti, ali ih je potrebno namakati da se rehidriraju prije kuhanja.

  Ako vam ne smeta izostanak nutrijenata, pripremanje perlica je zabavno i lako možete napraviti ukusan i interesantan puding.

  Koraci

  1
  Done

  Operite tapioka kuglice pod mlazom vode, pa ih namočite najmanje dva sata.

  2
  Done

  Ocijedite kuglice i ostavite sa strane dok u loncu zagrijete litru biljnog mlijeka i kokosov šećer. Zasladite po želji.

  Ubacite u lonac iskorištenu mahunu vanilije ili štapić cimeta. Miješajte često dok zagrijavate mlijeko da ne zagori.

  3
  Done

  Kada provri dodajte tapioku i kuhajte još nekoliko minuta na slaboj vatri. Maknite sa vatre kad perlice postanu transparentne a smjesa se zgusne.

  4
  Done

  Sačekajte nekoliko minuta da malo ohladi, potom sipajte puding u čašiće za serviranje. Nemojte napuniti do vrha da biste imali prostora za dodatak. Ostavite čašice na pultu da se puding ohladi na sobnoj temperaturi prije smještanja u frižider. Po želji ih servirajte sa pulta ili rashlađene u frižideru.

  5
  Done

  Na vrh dodajte svježe bobičasto voće ili džem od bobičastog voća, čokoladni namaz i tanke kriške svježe kisele jabuke ili izblendajte breskve sa minimalno vode u kašu i dodajte po krišku breskve.

  previous
  Hrskave leblebije
  next
  Pavlaka

  Add Your Comment