Sladoled od jagoda
Brzi i zdravi sladoled bez masti i šećera

Sladoled od jagoda

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Sastojci

200 g smrznutih banana otprilike 2 banane
200 g smrznutih jagoda
svježe ocijeđen sok 1/2 limuna
1-3 kašike hurmele po ukusu
1 kašikica cvekle u prahu nije nužno
Cuisine:
  • 10 minuta
  • Serves 2
  • Easy

  Sastojci

  Kratki opis

  Ovaj recept može poslužiti kao obrok za jednu osobu ili kao desert za dvoje. Ne sadrži puno kalorija, jer nema masnoća. Ako vam to nije važno, vi dodajte jednu ili dvije kašike putera od indijskih oraha, da sladoled bude puniji i kremastiji. Međutim, ko se drži osnovnih sastojaka za pripremu imat će manje od 300 kalorija u jednom serviranju. To se jedva i računa, jer za cijeli dan biste trebali nakupiti (u prosjeku) 2.000 (ali zdravih) kalorija. Osim toga, sladoled će vas osvježiti i u njemu možete uživati bez briga koje vam zadaje uobičajena kupovna verzija.

  Sastojci su prirodni, a zasladite po ukusu sa pastom od hurmi. Ako ste zamrznuli prezrele banane, vjerovatno će vam biti dovoljno slatko i bez hurmele. Uživajte svim čulima u ovoj zdravoj poslastici od jagoda, u toku ili van sezone.

  Koraci

  1
  Done
  8 sati

  Pripremiti ranije

  Napravite pastu od hurmi (direktna poveznica do recepta je u kratkom opisu gore). Zamrznite preko noći jagode i nekoliko banana koje ćete prvo oguliti i izrezati na kolutiće.

  2
  Done
  5 minuta

  U procesor hrane stavite sve sastojke (mjere su navedene za smrznuto, a ne svježe voće). Pretvrdo je, pa ostavite tako pet minuta da se voće otopi.

  3
  Done

  Aktivirajte procesor sa S oštricom da razbijete zaleđeno voće.

  Koliko će trajati ovaj korak ovisi o vrsti vašeg aparata. Postepeno ga palite i gasite, da biste spatulom skinuli sastojke sa zidova posude i vratili na oštricu.

  4
  Done

  Blendajte dok ne dobijete prozračnu i homogenu smjesu. Možda će vam ostati komadići jagode, ali važno je da ne blendate predugo jer bi se smjesa previše istopila.

  5
  Done

  Ako volite mekani sladoled servirajte odmah, uz dodatak voća, hurmele ili čokoladnog preljeva.

  Alternativno, možete prebaciti smjesu u neku zdjelicu i smjestiti u zamrzivač pola sata da se dodatno zaledi.

  6
  Done

  Na isti način pripremite sladoled sa drugom vrstom voća, ili jednostavno samo od smrznutih banana. Dodajte kakao u prahu za čokoladnu verziju, kikiriki puter za kikiriki sladoled, više paste od hurmi i malo tahina za ekstra slatku karamelastu poslasticu. Na stranici možete pronaći recept za sladoled od vanilije, maline i čokolade koji se slično priprema.

  previous
  Vrtna salata
  next
  Kašasti sok od lubenice