• Home
 • Osnove
 • Sladoled od vanilije, maline i čokolade

Sladoled od vanilije, maline i čokolade
Instant zdravi sladoled od banane

Sladoled od vanilije, maline i čokolade

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Sastojci

Vanilija
2 smrznute banane
⅛ kašikice vanilije u prahu ili sjemenke ½ mahune
2 kašike biljnog mlijeka
Malina
1 smrznuta banana
100 g smrznutih malina
2 kašike biljnog mlijeka
Čokolada
2 smrznute banane
1 kašika kakaa u prahu
1 kašika zaslađivača kokosovog sirupa, javorovog sirupa ili meda
2 kašike biljnog mlijeka
Cuisine:
  • 5 minuta
  • Serves 1
  • Easy

  Sastojci

  • Vanilija

  • Malina

  • Čokolada

  Kratki opis

  Ovo je najzdraviji sladoled koji možete spremiti. Ne nosi osjećaj krivnje i ne trebate paziti koliko ste ga pojeli. Nema šećera ni masti, a spreman je za čas. Jedini uslov je da imate banane u zamrzivaču. Zato, izrežite ih na kolutiće i zamrznite da uvijek imate zalihu kada poželite sladoled. I redovno obnavljajte zalihe, jer bilo ljeto ili zima, u ovoj poslastici ćete zasigurno uživati (koju bez brige možete pripremiti i djeci).

  Koristite zrele ili prezrele banane, one sa crnim tačkicama. Nemojte bježati od tačkica, jer voće nije dobro jesti nezrelo, a besprijekorno žuto banane to jesu. Osim toga, što zrelije banane koristite, sladoled će biti slađi i nećete imati potrebu dodavati med, javorov ili kokosov sirup. Nekoliko kašika biljnog mlijeka je tu samo da pomogne blendanje, a možete koristiti bademovo, lješnjakovo ili neko po izboru.

  Zamrznite izrezane banane. Tako ih nećete trebati rezati prije blendanja – rezanje smrznute hrane je teško, osim što jako tupi oštricu noža. I smjestite ih u posudu koja smije u zamrzivač, sa poklopcem.

  Ovo je osnovna receptura sa kojom se možete igrati. Napravite verziju sa proteinskim prahom ili kikiriki puterom, kokosovom kremom ili puterom, sa kafom, jagodama ili drugim smrznutim voćem. A za blendanje možete koristiti multipraktik ili jači blender.

  Koraci

  1
  Done

  Namočite kašiku za sladoled u vruću vodu.

  2
  Done

  Ubacite sve sastojke sa odabranog spiska u multipraktik i blendajte minutu ili dvije. Možda će biti potrebno ispočetka da nekoliko puta svakih 10 ili 15 sekundi prekinete rad mašine i skinete smjesu sa zidova posude. Vratite smjesu na oštiricu i ponavljajte postupak dok ne dobijete svilenkastu kremu.

  3
  Done

  Kašikom izvadite kugle i servirajte sa čokoladnim preljevom, svježim voćem ili kakao mrvicama.

  4
  Done

  Ove smjese možete i kratko zamrznuti ako više volite tvrdi sladoled. Ostavite ih u zamrzivaču oko pola sata ili najviše sat. Samo znajte, sladoled od smrznutih banana je ukusniji kada ga odmah servirate i zamrzavanje će osim konzistencije malo promijeniti i okus. Sve zavisi od ličnog ukusa, pa vi recept prilagodite sebi.

  previous
  Kolumbo kocke
  next
  Čokoladni namaz od lješnjaka