Smoothie Bowl od višnje

Smoothie Bowl od višnje

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Sastojci

100 ml biljnog mlijeka
3 svježe iranske hurme odkoštene
1 kašika tahina
1 kašika baobaba
200 ml višanja svježe ili smrznute, odkoštene
2 smrznute banane narezane na kolutiće
Cuisine:
  • 5 minuta
  • Serves 1
  • Easy

  Sastojci

  Kratki opis

  Višnje su nam davno došle iz Perzije i sjeverne Indije. A kada su stigle do Rima brzo su se proširile sve do Britanije, kasnije i preko okeana u Ameriku. Drvo se lako prilagodilo našoj mediteranskoj klimi i tako su višnje postale domaće voće.

  Postoji stotine sorti višanja, ali ih uglavnom dijelimo na slatke i kisele. Kisele su malo zdravije od slatkih, ali se te, nažalost, zbog okusa najčešće koriste u pripremi pečenih ili kuhanih slatkih jela. Međutim, kao sve voće, višnje su najzdravije sirove. I ne samo kao ukras. Jer u višnjama ima vlakana, vitamina C, nešto malo proteina, željeza i vitamina A. Bogate su i antioksinadansima. Ako ih konzumirate svaki dan, pomoći će vam da se brže oporavite od napornih treninga. Zato što sadrže prirodni melatonin višnje djeluju protuupalno i bore se protiv slobodnih radikala. Što također pomaže regeneraciju organizma, održava našu kožu mladom i ublažava nesanicu.

  Dijabetičari smiju jesti višnje bez brige jer one imaju nizak glikemijski indeks. A pošto imaju visok udio vode a malo kalorija, uključite ih u režime ishrane za gubitak težine.

  Ovo je smoothie bowl za zdravlje i raspoloženje. Kao dodatak tu je baobab u prahu da biste dobili dodatnu dozu vitamina C, kalija, kalcija i magnezija. A pored toga, baobab popravlja raspoloženje i pomaže kod stresa, umora i nedostatka energije.

  Koraci

  1
  Done

  Sastojke navedenim redoslijedom ubacite u blender i blendajte minutu ili dok ne dobijete kremasti sladoled. Po potrebi zaustavite rad mašine da preuzmjerite voće na oštricu.

  Ako se vaš blender bori sa smrznutom hranom, onda stavite više mlijeka i napravite gusti smoothie na slamku.

  2
  Done

  Na isti način možete pripremiti smoothie u posudici sa borovnicama ili malinama umjesto višanja. Po vrhu stavite granolu, svježe voće ili druge vama omiljene dodatke.

  previous
  Kolač od banane
  next
  Pečene dunje