Smoothie od jagoda

Smoothie od jagoda

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Sastojci

2 zrele pjegave banane
2 kraljevske hurme
2 kašike putera od sjemenki
1/4 limuna svježe ocijeđen sok
malo korijena đumbira
300 g smrznutih jagoda
Cuisine:
  • 5 minuta
  • Serves 2
  • Easy

  Sastojci

  Kratki opis

  Postoji li poželjniji voćni smoothie u proljeće od smoothija od jagoda? Kad se zarumene mi već uživamo u sunčanim danima i radujemo se ljetu. Ovo maleno crveno voće je slatko i ukusno, ali jako hranjivo i s razlogom spada u grupu superhrane. Za malo kalorija daju nam puno vitamina A, B i E te minerala poput mangana, željeza i cinka. Bogate su antioksidansima što im omogućuje da pomažu tijelu u obnovi, izgradnji i pomlađivanju. Bogate su vitaminom C koji gradi imunitet. Također pomažu zdravlje srca i snižavanje kolesterola.

  Jagode djeluju protuupalnu stoga ih jedite što više ako imate kronično oboljenje ili se oporavljate od bolesti. Jedite ih natašte ili kao međuobrok ali bez žitarica. Jagode mogu jesti i dijabetičari, ako ih servirate bez šećera i šlaga što je svakako uvijek zdravije. Ako ne možete izbjeći kasnu večeru onda se barem odlučite za zdjelu jagoda. Odlične su za programe mršavljenja zbog niskog broja kalorija, ali smanjuju apetit i ubrzavaju metabolizam. Pošto ubrzavaju cirkulaciju mogle bi pomoći i protiv celulita.

  Zato dok je sezona jedite svježe organske jagode u neograničenim količinama. A u nedostatku se poslužite smrznutim jagodama. Sa zelenim šeširićima.

  Koraci

  1
  Done

  Ako imate snažan blender samo ubacite sve sastojke navedenim redom, važno je da su ledene jagode na vrhu da bi gurnule ostale sastojke na noževe. Blendajte uz pomoć štapa za usmjeravanje sastojaka na oštricu dok ne dobijete homogenu smjesu.

  Za sve druge vrste blendera bit će potrebno da povremeno zaustavite rad mašine i spatulom usmjerite sastojke na oštricu. Možete i dodati nekoliko kašika vode ili biljnog mlijeka da pomognete blendanje. Ili prvo izblendajte sve sastojke osim jagoda, pa dodajte smrznute jagode i obavite još jedno blendanje.

  2
  Done

  Ako biste radije smoothie iz čaše nego iz zdjele, sastojke izblendajte sa pola ili jednom čašom vode ili biljnog mlijeka.

  previous
  Pekan bombice
  next
  Kako napraviti cold brew kao profesionalac?