Bademela
Bademova karamela

Bademela

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Sastojci

120 ml vode
20 svježih iranskih hurmi okoštene
3 kašike meda izostavite za vegansku verziju
⅛ kašikice vanilije u prahu
veći prstohvat sitne himalajske soli
350 g putera od badema
Cuisine:
  • 5 minuta
  • Easy

  Sastojci

  Kratki opis

  Uz pomoć bademovog putera i hurmi moguće je bez šećera i bez laktoze napraviti karamelu – da namažete na krišku hljeba za doručak uz čašu mlijeka od badema ili da umočite kriške jabuke za užinu. Ovo je veoma jednostavan i brz recept. Najduže traje vađenje koštica hurmama, ali to možete uraditi ranije. Takve hurme čuvajte u frižideru, u staklenoj posudi s poklopcem da bi što duže ostale svježe.

  Dok bademi jačaju nerve i kosti, hurme će vam dati energiju i opskrbiti vas kalijem. Dobre su za probavni sistem i snažno se bore protiv parazita. Gorivo su za mozak i mišiće, pa dobar obrok za avanturiste i sportaše. A svima ostalima će pomoći da izdrže dnevne izazove. Vanilija opušta, a med je nektar, tečno zlato, koncentracija stotine hiljada fitonutrijenata koji su lijek i za tijelo i za duh.

  Koraci

  1
  Done

  Sastojke navedenim redom stavite u blender ili multipraktik i blendajte dok ne dobijete homeogenu kremu. Po potrebi zaustavite rad aparat da skinete smjesu sa zidova posude i preusmjerite na ošticu.

  2
  Done

  Da biste dobili što kremastiju i homogeniju smjesu možete prvo izblendati hurme s vodom, potom onda dodati ostale sastojke.

  Namaz čuvajte u staklenoj tegli s poklopcem.

  previous
  Vanili krema
  next
  Bezglutenske palačinke