Integralni hljeb od ječma
od cjelovitog brašna od ječma, raži i pšenice

Integralni hljeb od ječma

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Sastojci

Suhi:
300 g ječmenog brašna
100 g raženog brašna
100 g integralnog pšeničnog brašna
2 kašike mljevenih sjemenki lana
2 kašike sjemenki susama
1 kašikica sitne himalajske soli
Mokri:
1 paketić suhog kvasca
2 kašikice javorovog sirupa meda ili kokosovog šećera
450 g mlake vode
Cuisine:
  • 40 minuta
  • Serves 10
  • Hard

  Sastojci

  • Suhi:

  • Mokri:

  Kratki opis

  Integralna brašna obiluju ugljikohidratima, bjelančevinama, mineralima i vitaminima te su odličan izvor topivih i netopivih dijetetskih vlakana. Topiva vlakna su djelotvorna u smanjivanju holesterola u krvi i mogu umanjiti rizik od srčanih oboljenja. Naročito korisna su betaglukanska vlakna, primarna komponenta ječma koja je odgovorna za smanjivanje nivoa holesterola.

  Integralno ječmeno brašno sadrži minerale: fosfor, magnezij, kalcij, kalij, cink, željezo, fluor, selen, bakar. Minerali selen i bakar važni su sastojci antioksidativnih enzima koji štite organizam od slobodnih radikala. Selen u organizmu smanjuje rizik od karcinoma i kardiovaskularnih bolesti. Posebno se ističe višak sadržaja fosfora i kalcijuma koji se nalaze u izbalansiranom stanju u odnosu na druge žitarice.

  Integralno ječmeno brašno obiluje vitaminima E, B kompleksa a u manjim količinama A i D. Sadrži vitamin B5 koji je neophodan za metabolizam ugljikohidrata, masti i proteina. Ječam sadrži vitamin B12 koji je inače rijedak u sirovinama biljnog porijekla sto je izuzetno važno za osobe na biljnoj ishrani.

  U uobičajenim receptima zamjenite 1/3 bijelog pšeničnog brašna, te time popravite okus i poboljšajte hranjivu vrijednost.

  Dukat Vodenica integralna brašna

  O ječmenom brašnu iz programa Vodenica možete više pročitati na stranicama mlina Dukat, a mi da se sad posvetimo pripremi ječmenog hljeba.

  Koraci

  1
  Done

  Upalite rernu na 220 stepeni da se ugrije dok pripremate tijesto.

  2
  Done

  Izmiješajte sve suhe sastojke u većoj zdjeli. Po potrebi raženo brašno možete zamijenti pšeničnim brašnom.

  3
  Done

  Odvojeno pomiješajte mokre sastojke i kada vidite da voda kvasa umiješajte sa suhim sastojcima.

  4
  Done

  Kada tijesto premijesite prebacite ga u kalup cca. 24x7 cm obložen papirom za pečenje ili na pleh pa rukama napravite željeni oblik.

  5
  Done

  Po želji dodajte sjemenke po vrhu, jednu ili dvije kašike susama i suncokreta je dovoljno, ali prvo mokrim kistom premažite tijesto.

  6
  Done

  U metalnu posudu koja smije u rernu sipajte oko 200 ml vode. Posudu smjestite na dno rerne. Ubacte tijesto na srednju nivo rerne i pecite 30-tak minuta na 220 stepeni.

  7
  Done

  Kada ste hljeb izvadili iz rerne ostavite ga pet minuta u kalupu da malo ohladi. Potom izvadite hljeb iz kalupa na rešetku ali nemojte ga rezati dok se u potpunosti ne ohladi.

  previous
  Baba Ganoush