Kaki puding
Sirovi puding od voća i chia sjemenki

Kaki puding

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Sastojci

chia puding
200 ml biljnog mlijeka
1 kašika zaslađivača po izboru, npr. javorovog sirupa za vegansku verziju ili meda za sirovu varijantu
50 ml chia sjemenki
2 kivija
kaki puding
100 ml biljnog mlijeka
1 kašika putera od sjemenki ili orašida
2 kaki jabuke
2 smrznute banane
Cuisine:
  • Serves 2
  • Medium

  Sastojci

  • chia puding

  • kaki puding

  Kratki opis

  Za vas smo smislili recept za sirovi voćni puding, koji ne trebate kuhati niti čekati da se ohladi. A umjesto za desert, ovaj je zdrav za doručak! Sastoji se iz dva sloja, pudinga od chia sjemenki (šta su chia sjemenke i zašto su dobre pročitajte ovdje), i kaše od banana i japanskih jabuka.

  Kaki ili japanska jabuka ima više vitamina C nego limun, bogata je vitaminom A i obiluje vlaknima. Ima nešto željeza i mangana. Kaki jabuka je japansko voće narančaste boje koje sazrije kada drvo izgubi sve lišće u jesen, tako da je njihova sezona od novembra do februara. Najpoznatije dvije sorte su hachiya (na slici) i fuyu, koja je pljosnatog oblika, tvrda kad sazrije i jede se isto kao naše domaće jabuke. Hachiya je jajolikog oblika, a kada sazrije je vrlo mekana i slatkog je okusa.  I dobra je za kremaste smjese jer zgušnjava.

  Dodajte voće po izboru prije serviranja da svom voćnom pudingu date lični otisak.

  Koraci

  1
  Done

  Prvo u zdjeli napravite chia puding sa biljnim mlijekom i malo zaslađivača po izboru. Dobro izmiješajte i ostavite da se zgusne. A kivi ogulite i izrežite na kolutiće koje ćete zalijepiti za zidove čaša u kojima servirate puding.

  2
  Done

  Izblendajte ostale sastojke 50-60 sekundi, da dobijete jednoličnu kremu.
  (Ovaj dio recepta je dobar i samostalno kao smoothie, ako nemate vremena za chia pudding ili želite nešto jednostavnije.)

  3
  Done

  Stavite kolutiće kivija na zidove čaše pa rasporedite chia puding na dvije porcije. Potom puding od japanskih jabuka. Izaberite neke dodatke za serviranje i prijatno!

  previous
  Kako napraviti kokosov puter?
  next
  Kokada